O naravnem kamnu

Kamen

Naravni kamen je zaradi svoje barvne raznolikosti, strukture in vzorčnosti pravo naravno čudo, katerega lahko uporabite tudi v svojem domu. Že zgodovinsko pomembne visoke kulture so naravni kamen uporabljale pri svojih zgradbah in za opremo svojih bivalnih prostorov. Tako so te zgradbe predstavljale veličino, individualnost in samozavest. Dandanes doživlja naravni kamen pravcat preporod. Človek se vedno bolj usmerja k naravnim materialom. Tako tudi ugled naravnega kamna močno narašča. Različne možnosti uporabe in trajnost materiala prav tako prispevajo k vedno večji priljubljenosti tega naravnega materiala.

Naravni kamen – higienski in zdrav
Naravni kamen je obstojen proti obrabi in ne vpliva na zdravje. Pri naravnemu kamnu ne nastaja prah, kot pri materialih, ki niso odporni proti obrabi. V tem prahu se pogosto nahajajo vzroki za alergijska obolenja. Naravni kamen preprečuje tudi statičen naboj. Ta za ljudi ni samo nadležen, temveč predstavlja iz biološkega vidika konkretno zdravstveno oviro.
Naravni kamen – kvaliteten in trajen
Naravni kamen je kvaliteten in trajno lep gradbeni material. Je zelo gospodaren, saj zaradi svoje trajnosti prihrani nadaljnje stroške za popravilo in obnovo.
Naravni kamen – brezčasen in trajen
Kamen je tudi v naravi izpostavljen vsem vremenskim vplivom – veter, dež, sneg, mraz in sonce. Istočasno ta naravni material ščiti pred izgubo toplote in agresivnimi vplivi okolja. Naravni kamen – raznolik v uporabi
Za vsa področja uporabe, tako znotraj kot zunaj, je naravni kamen idealen material. Velika strukturna raznolikost, barva in možnost obdelave – vse to ponuja naravni kamen, kot optični oblikovalni element. Naravni kamen lahko kombiniramo tudi z drugimi materiali kot so les, kovina ali steklo. Zelo se je uveljavila instalacija talnega gretja v kombinaciji z tlemi iz naravnega kamna, kjer privarčujemo z energijo in stroški ogrevanja. Naravni kamen – lahek za vzdrževanje
Naravni kamen zahteva minimalno oskrbo. Tako lahko veliko let ohranimo celostno lepoto materiala. Večkrat zadošča že preprosto brisanje. Potreba po čistilnih in negovalnih sredstvih je majhna, zato stroški glede tega ne bodo veliki.
Naravni kamen- reprezentativen in individualen
Naravni kamen posreduje kanček ekskluzivnosti in individualen življenjski stil. Z umetniško žilico kamnoseka bo iz tega dragocenega naravnega materiala oblikovan izdelek trajno lep, večno moderen in unikaten.
Naravni kamen za vhod in fasade
Vhod je vizitka vsake hiše. Ta obiskovalcu posreduje prve vtise. Prenos individualnih želja, kako tega le oblikovati, je posebna želja ali potreba. Uporaba naravnega kamna skupaj z strokovnim svetovanjem in izvedbo, ponuja za to idealne predpostavke.
Oblikovanje fasade z naravnim kamnom
Obloga fasade iz naravnega kamna predstavlja točno izračunljiv strošek. Niti ni potrebno, da je ometana, niti pobarvana, saj je že naravno lepa. Pri tem lahko naredimo še toplotno izolacijo zunanjih sten. Poleg tega so ti vremensko občutljivi izolacijski materiali za fasado iz naravnega kamna optimalno zaščiteni. Temo »življenjska doba« lahko z mirno vestjo pozabite: vremensko stanoviten in strokovno montiran naravni kamen drži praktično večno.
Okenske police
Naravni kamen ne uporabljamo samo zaradi njegovega optičnega učinka. Tudi zelo zahtevna mesta v hiši kot stopnice, vrata in okna bodo z naravnim kamnom zaščitena. Vremenski vplivi in vplivi okolja kot tudi naravna obraba za naravni kamen niso nikakršen problem. Za zunanje okenske police priporočamo Granit. Prav tako priporočamo, da sega polica preko zaključnega sloja fasade 3-5 cm !
Naravni kamen za predsobo, hodnik in stopnice
Predsoba, hodnik in stopnice so vezni členi med zunanjostjo in notranjostjo. Tudi pri načrtovanju tega bivalnega prostora je naravni kamen v ospredju, kajti zaželeni so materiali, ki niso občutljivi, ter so v trenutku čisti.
Stopnice kot oblikovalni element
Same skozi svoj dominanten pojav so stopnice namenjene svojemu prvotnemu namenu – v različnih višinah za hojo navzgor in navzdol, dodatno pa so s svojo individualno obliko tudi prava paša za oči. Ce je kamnosek že v stadiju planiranja vključen v projekt, njegovo znanje in njegove izkušnje garantirajo izvedbo stopnic vseh vrst v skladu s pravili – pravilen klanec, skladno višino koraka in ploskve, kot tudi v primeru invalidnosti ustrezno izvedbo. Za zunanje stopnice priporočamo granit v nepolirani izvedbi površine (žgan, žagan, peskan, krtačen), ki preprečuje zdrsnost in poveča varnost.
Naravni kamen za bivalne prostore
Novi trend v bivanju se imenuje »nazaj k naravi«. S tem je mišljeno, da se ljudje našega časa okrepljeno preselijo nazaj med svoje »štiri stene« in uživajo v lepih stvareh življenja kar doma. Prav zaradi tega si želijo ljudje lepa in domačna prebivališča, kjer lahko svoje individualne želje o bivanju uresničijo. Naravni kamen ponuja vse predpostavke, ki ustrezajo zahtevam moderno razmišljajočega človeka. Živahna raznolikost naravnega kamna vabi k temu, da lahko le tega kombiniramo z drugimi materiali. »Stanovati« je rezultat uporabe različnih materialov kot so les, steklo, kovina, tekstil in naravni kamen, ki se med seboj harmonično prepletajo.
Naravno prebivati z naravnim kamnom
Uporaba naravnih materialov v bivalnem prostoru ne stopnjuje le subjektivnih bivalnih vrednot, ampak tudi dobro telesno in duhovno počutje in pozitivno zdravstveno stanje. V bivalnem prostoru se naravni kamen dokazuje kot idealen material. Pri uporabi le tega ne prihaja do nobenih alergij na prah, ker je material obstojen proti uporabi. Elektrostatičen naboj pri naravnemu kamnu ne obstaja. Pri naravnemu kamnu ne nastajajo škodljivi hlapi, katerim smo v današnjem času in z uporabo drugih materialov še vedno izpostavljeni.
Naravni kamen in talno gretje
Talno gretje je skrajno učinkovita rešitev, ker se topel zrak porazdeli po celotnem prostoru in se vzpenja od spodaj navzgor. Odlične lastnosti naravnega kamna skupaj s kombinacijo talnega gretja le tega naredijo posebno dragocenega. Naravni kamen se ogreva, njegova zmožnost ohranjanja toplote pa v vaš dom prinaša blagodejno, enakomerno toploto skozi dolgo obdobje.
Naravni kamen za kuhinjo – naše priporočilo Granit
Že v času naših babic je kuhinja predstavljala center, kjer se je zbirala vsa družina. Tudi dandanes je kuhinja več kot le delovni prostor. Kuhinja je tisti prostor, kjer se kreativne ideje spreminjajo v kulinarične dobrote. Kuhinja je prav tako zrcalna slika vašega individualnega okusa in vaših zahtev glede načina življenja in načina bivanja. Plemenit in edinstven naravni kamen pripomore tudi v kuhinji k poudarku oblikovalskih podrobnosti. Naravni kamen ustvarja prav posebno vzdušje, katero naredi iz vsakdanjega delovnega prostora na naraven način nekaj posebnega in trajno lepega. Naravni kamen v kombinaciji z naravnim lesom ali modernimi umetnimi masami predstavlja popolno nasprotje, ki pa se vendarle privlači. Pri uporabi naravnega kamna v kuhinjskem prostoru lahko ta naraven material uveljavi svoje tipične prednosti in ugodnosti. Razen enkratnosti svojega optičnega učinka je naravni kamen (Granit) higienski, odporen proti kislinam, odporen proti rezom, neobčutljiv na vročino in zelo nezahteven za vzdrževanje. Vrh tega naravni kamen ne sprošča škodljivih hlapov. Elektrostatičen naboj in nastajanje prahu bosta z uporabo naravnega kamna preprečena. Pri delovnih ploščah iz naravnega kamna (Granita) ni strahu pred praskami in madeži. Preprosto kamen obrišemo in vse je zopet odlično in čisto. Naraven hlad delovne plošče iz kamna za gospodinjo ali ljubitelja kuhanja praktično ni občuten. Plošča ima vedno sobno temperaturo. Priporočamo izvedbo impregnacije – zaščite, takoj po končani montaži pred prvo uporabo in redno obnavljanje na vsakih 6 mesecev oziroma po potrebi.
Naravni kamen za kopalnico in sanitetne prostore
Naredite iz vaše stare kopalnice čisto osebno sanjsko kopalnico. S pomočjo naravnega kamna vam bo uspelo spremeniti vašo kopalnico v pravo oazo sprostitve in udobja. Naravni kamen s svojo barvno in strukturno raznolikostjo daje posebno fascinacijo. Barvna paleta sega od imenitne bele, čez plemenito nežno roza do svetlomodre, antracitne ali črne barve. Lahko je žilnate ali progaste strukture ali pa z vzorcem oblaka ali plamena. Vaša sanjska kopalnica je lahko v celoti iz naravnega kamna, lahko pa poudarite samo detajle kot so umivalnik, tla, stojalo s policami ali vrhnja plast pohištva. Ta material vam zagotavlja, da bo vaša kopalnica vsako jutro novo doživetje. Naravni kamen ponuja najboljše higienske predpostavke, se dobro vzdržuje in je popolnoma neobčutljiv na temperaturna nihanja in povišano zračno vlago. Enako velja za uporabo kopalnice in sanitarnih prostorov, kjer uporabljamo kemikalije, dodatke za kopanje in čistilna sredstva. Pri pravilni izbiri materiala vse to za naravni kamen ne predstavlja večjih težav.
Naravni kamen ni noben luksuz
Ustvarjenje z naravnim kamnom je stvar okusa. Kajti uporaba naravnega kamna je vsekakor stroškovno ugodna in razumna alternativa za preobleko tal in sten. In kakšen je učinek? V kopalnici in sanitarnih prostorih boste uživali enake prednosti – material je higienski, lahek za vzdrževanje in z njim boste ustvarili pravi magnet za oči.
Naravni kamen za teraso in vrt
Terasa in vedno bolj priljubljen zimski vrt, kateri predstavlja nekakšno direktno povezavo z vrtom, vsaj v toplejših letnih časih dobi funkcijo razširjenega bivalnega prostora. Naravni kamen je pravšen material tudi za oblikovanje zimskega vrta in udobne zunanje terase, ki bo zmožen dosegati vaše individualne predstave. Talne plošče iz naravnega kamna, ki so varne, neobčutljive na mraz in obstojne proti obrabi, so svoj preizkus trdnosti skozi dolga stoletja opravile kar v prosti naravi. Pri oblikovanju terase s pomočjo naravnega kamna mora biti podlaga, kot pri vseh za to področje razpoložljivimi materiali, ustrezno pripravljena. Pri polaganju moramo paziti na pravilno razporeditev raztezljivih fug. Tako damo naravnemu materialu- kamnu zadostno svobodo gibanja. Priporočamo izvedbo 100% hidroizolacije podlage, s katero preprečimo vdor kapilarne vlage ali kondenza v podlago. Kapilarna vlaga prodira iz tal zaradi parnega tlaka in posledica tega je pojav temnih lis v kamnu, kasneje pa lahko tudi povzroči luščenje površine. Priporočamo montažo na trajnoelastično lepilo za kamen, z minimalno širino fug 3 mm in izvedbo fugiranja z elastičnimi vodoodbojnimi fugirnimi masami.
Vrt in bazen
Potke v vrtu so zmeraj pogosteje polepšane s ploščami iz naravnega kamna. Poti iz naravnega kamna so varne in čiste. Za oblikovanje vrtnih poti so nam na razpolago številne vrste kamnov z različnimi površinami. Priporočamo nepolirane, hrapave izvedbe površin. Enako velja tudi za harmonično oblikovanje zidnih oblog ali mej med zemljišči.
Čiščenje in negovanje naravnega kamna
Naravni kamni, še posebej brušeni ali polirani, so preprosti za čiščenje in negovanje. Zadošča že brisanje z vodo in blagim čistilnim sredstvom za kamen. Kislinasta ali jedka čistilna sredstva pri brušenemu ali poliranemu marmorju ne smemo uporabljati. Za zaščito površine vseh vrst naravnega kamna priporočamo uporabo protivodnih in protioljnih zaščit – impregnacij za naravni kamen.. Z izvedbo zaščite boste preprečili vdor vode, maščob in umazanije v naravni kamen in mu s tem izboljšali izgled ter podaljšali uporabnost in trajnost naravnega kamna. Priporočamo, da izvedete zaščito samo na popolnoma suhem izdelku, pri temperaturah nad +10°C. Želimo vam veliko in na mnoga leta dolgo zadovoljstvo ob uporabi izdelkov iz naravnega kamna!